понеділок, 15 серпня 2016 р.

Як допомогти дитині вчитися без стресу

Існує чимало порад, як допомогти дитині вчитися із задоволенням і справлятися зі шкільним стресом, як робити з ним домашнє завдання, як готуватися до занять. Але всі вони різко втрачають свою ефективність, як тільки ви забуваєте про формування свого ставлення до навчання дитини.
Адже саме батьки є першими орієнтиром, і саме їх ставлення до навчання формує уявлення дітей.
Ви можете ретельно вибрати школу, знати всі подробиці про директора і вчителів, організувати ідеальну атмосферу для виконання домашніх завдань, але все одно для дитини заняття будуть мукою. Як цього уникнути? Ось кілька рекомендацій.
  1. Приклад заразливий. Малоймовірно, що дитина повірить у можливість отримання задоволення від навчання, якщо ви будете демонструвати власну неприязнь до освоєння нових просторів, розширенню кругозору. Ні, зовсім не потрібно ворушити підручники фізики чи хімії, але ж напевно є щось, про що б вам хотілося більше дізнатися і навчити цьому дитину. Якщо школяр бачить, що його батьки з цікавістю і захоплено щось вивчають, він і сам переймає таке ставлення до процесу, уникаючи стресу від навчання в школі.
  2. Питання бувають зайві. Одвічна проблема: дітей дратує питання «як справи в школі», а батьків - відповідь «нормально». Як її усунути? Потрібно просто сформулювати питання інакше. Але тільки не в близький варіант, наприклад «які оцінки ти сьогодні отримав?». Запитаєте, що цікавого відбулося в школі, запропонуйте розповісти, що нового він дізнався. Ви здивуєтеся, але є шанс, що він розповість щось нове навіть для вас!
  3. Добре, якщо ви пам'ятаєте розклад школяра і задаєте питання, пов'язане з певним предметом або з попередніми подіями. Це робота не тільки з правильними запитаннями, але і з увагою до його шкільного життя: ви повинні показувати на ділі, що дитину як учня поважають, що його навчання - така ж важлива діяльність, як і робота дорослих.
  4. Обговорення та режим. Навчання дитини - його основна діяльність, і це необхідно враховувати. Часто коли хтось із батьків повертається додому, у нього немає сил на довгі розмови і обговорення, і дитині дістається мало уваги. Тому варто врахувати два моменти: по-перше, що б не відбувалося, виділяйте якийсь час на спілкування з дитиною. Хтось перетворює це на ранковий ритуал, хтось розмовляє перед сном - але в кожному разі, якщо ви показуєте, що вам це важливо, то і школяр відгукується на таке ставлення, більше довіряє вам, в його очах підвищується цінність його діяльності, а значить, і задоволення від неї.
  5. Другий момент - дитина, приходячи зі школи, відчуває втому, йому необхідний відпочинок. Не варто відразу докучати йому питаннями і засаджувати за уроки. Потрібно враховувати індивідуальні відмінності між дорослими і дітьми, пов'язані з обраних режимом, але головне - враховувати їх існування і зрозуміти, який режим вашій дитині підходить. Такий підхід з часом призведе до отримання дитиною задоволення від уроків і допоможе уникнути стресу в школі.
  6. Уникайте покарання. Безумовно, дуже багато залежить від того, які оцінки у дитини в щоденнику. Але згадайте свої шкільні роки: чи завжди там були тільки гарні оцінки і завжди та або інша оцінка відображала ваші об'єктивні знання? Погана оцінка - вже покарання, і вам варто разом з дитиною подумати, як виправити ситуацію, що послужило причиною, в чому лежить проблема. Підбадьорте його, адже він потребує вашої підтримки.
  7. Хороші позначки не повинні ставати єдиною метою заради самих оцінок. При хороших відмітках радійте зі школярем, хваліть його, але пам'ятайте, що за гарними оцінками повинні стояти хороші знання.
  8. Допомагаючи, не заважайте. Разом з дитиною робити уроки - абсолютно не те ж саме, що замість нього вирішувати задачу. Так, так здається швидше і простіше, але подивіться на це з іншого боку: якщо ви не можете роз'яснити дитині те чи інше правило, пробудити в ньому інтерес до самостійних пошуків, то чи дійсно проблема в ньому? У ваших силах знайти підхід до своєї дитини і допомогти йому навчитися шукати рішення, а значить, отримувати задоволення від навчання.

Школа без стресу: прості істини

Працюючи над формуванням свого ставлення до навчання дитини, важливо не забувати про дрібниці, з яких складається спокійна обстановка, що не призводить до шкільного стресу.
Під час виконання домашнього завдання необхідно наступне.
  • Окрема зона для занять: нехай це буде навіть не стіл, а частина столу - вона повинна бути вільна від усього зайвого.
  • Комфортна атмосфера: поважайте свою дитину, постарайтеся не шуміти, коли він займається, не відволікати його.
  • Здорове харчування: без достатньої кількості поживних речовин, мінералів і вітамінів дитина не буде отримувати задоволення не тільки від навчання, а й від життя взагалі.
Єдиний інструмент, за допомогою якого ви зможете розвинути в дитини інтерес до навчання і уроків, - ваша любов і турбота. Вчіться разом з ним, пізнавайте світ, і він буде з радістю ставитися до уроків і уникне стресу в школі.
За матеріалами 
http://ladyfacts.ru/vidnosini/psihologija/1520-shkilnij-stres-jak-dopomogti-ditini-vchitisja-iz.html

Немає коментарів:

Дописати коментар